Κλαρκ Όλοφσον: Πέθανε ο ληστής που «γέννησε» το «Σύνδρομο της Στοκχόλμης»

Κλαρκ Όλοφσον: Πέθανε ο ληστής που «γέννησε» το «Σύνδρομο της Στοκχόλμης» Facebook Twitter
Ο Κλαρκ Όλοφσον/Φωτογραφία: X
0

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 78 ετών, ο Κλαρκ Όλοφσον, ο διαβόητος Σουηδός ληστής που το 1973 κράτησε ομήρους τέσσερις ανθρώπους σε τράπεζα της Στοκχόλμης, σε μια υπόθεση που γέννησε τον όρο «Σύνδρομο της Στοκχόλμης».

Η οικογένειά του ανακοίνωσε σήμερα τον θάνατό του, έπειτα από μακρά ασθένεια, σε νοσοκομείο της Σουηδίας, σύμφωνα με την εφημερίδα Dagens ETC.

Ο Όλοφσον είχε πρωταγωνιστήσει στη σειρά «Clark» του Netflix, που βασίστηκε στη θυελλώδη ζωή του. Είχε καταδικαστεί επανειλημμένα για σοβαρά εγκλήματα, όπως ένοπλες ληστείες, απόπειρα δολοφονίας, διακίνηση ναρκωτικών και βίαιες επιθέσεις, περνώντας πάνω από τον μισό του βίο στη φυλακή.

Παρά το βαρύ ποινικό του μητρώο, έγινε περισσότερο γνωστός για τη συμμετοχή του στη ληστεία της Kreditbanken στο κέντρο της σουηδικής πρωτεύουσας, στις 23 Αυγούστου 1973.

Τότε, ο Γιάνε Όλσον εισέβαλε στην τράπεζα κρατώντας οπλοπολυβόλο και πήρε ομήρους τέσσερις υπαλλήλους, ενώ η αστυνομία περικύκλωνε το κτίριο. Βρισκόμενος υπό την επήρεια ναρκωτικών, απαίτησε να φέρουν στην τράπεζα τον φίλο και συνεργό του Κλαρκ Όλοφσον, ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν φυλακισμένος για ληστεία. Οι αρχές αποδέχθηκαν το αίτημα.

Με την άφιξη του Όλοφσον, η κατάσταση φάνηκε να αποκλιμακώνεται: η Κριστίν Ένμαρκ, μία από τις ομήρους, άρχισε να τον βλέπει ως προστάτη. Όπως περιγράφει η ίδια στο βιβλίο της, «Μου υποσχέθηκε ότι δεν θα μου συμβεί τίποτα και τον πίστεψα. Ήμουν 23 ετών, τρομοκρατημένη. Έπαθα το Σύνδρομο της Στοκχόλμης».

Κατά τη διάρκεια της ομηρίας – μιας από τις πρώτες περιπτώσεις που μεταδόθηκαν ζωντανά από την τηλεόραση – η Ένμαρκ υπερασπίστηκε δημόσια τους δράστες, ακόμη και σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον τότε πρωθυπουργό Ούλοφ Πάλμε. «Εμπιστεύομαι απόλυτα τον Κλαρκ και τον ληστή. Δεν με φοβίζουν. Αντιθέτως, φοβάμαι μήπως εισβάλει η αστυνομία», του είπε χαρακτηριστικά.

Μετά από έξι ημέρες, η αστυνομία έκανε έφοδο σπάζοντας την οροφή του κτιρίου και ρίχνοντας δακρυγόνα. Οι δράστες παραδόθηκαν και οι όμηροι απελευθερώθηκαν χωρίς να υπάρξει θύμα.

Ως ένδειξη δυσαρέσκειας προς τις αρχές, οι πρώην όμηροι κράτησαν αποστάσεις από τη δίκη των απαγωγέων τους.

Έκτοτε, ο όρος «Σύνδρομο της Στοκχόλμης» χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ψυχολογική κατάσταση όπου ένα θύμα ταυτίζεται ή αναπτύσσει συναισθηματικό δέσιμο με τον θύτη του. Ωστόσο, πολλοί ειδικοί αμφισβητούν κατά πόσο πρόκειται για πραγματική ψυχιατρική διαταραχή, θεωρώντας το μάλλον ως μηχανισμό άμυνας σε τραυματικές συνθήκες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεξικό: Γιος του «Τσάπο» συμφώνησε να ομολογήσει την ενοχή του στη δικαιοσύνη των ΗΠΑ

Διεθνή / Μεξικό: Γιος του «Τσάπο» συμφώνησε να ομολογήσει την ενοχή του στη δικαιοσύνη των ΗΠΑ

Ο Οβίδιο Γκουσμάν θεωρείτο ένας από τους τέσσερις γιους του του φυλακισμένου διαβόητου Mεξικανού βαρόνου των ναρκωτικών που ανέλαβαν να διοικήσουν φράξια του καρτέλ Σιναλόα
LIFO NEWSROOM
Τρανς στρατιωτικοί στις ΗΠΑ «σε κατάσταση επιβίωσης» καθώς τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση υπηρεσίας

Διεθνή / Τρανς στρατιωτικοί στις ΗΠΑ «σε κατάσταση επιβίωσης» καθώς τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση υπηρεσίας

Μετά από δεκαετίες υπηρεσίας, χιλιάδες τρανς άνθρωποι στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωποι με αποπομπή, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ επιβάλλει ξανά την απαγόρευση συμμετοχής τους. Το BBC κατέγραψε τις μαρτυρίες τους
LIFO NEWSROOM
Οι έφηβες νιώθουν τη μεγαλύτερη μοναξιά από όλες τις κοινωνικές ομάδες, αναφέρει ο ΠΟΥ

Διεθνή / Οι έφηβες νιώθουν τη μεγαλύτερη μοναξιά από όλες τις κοινωνικές ομάδες, αναφέρει ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διευκρινίζει ότι η μοναξιά δεν είναι το ίδιο με την απομόνωση - Η μοναξιά είναι το «επώδυνο συναίσθημα» που νιώθουν όσοι δεν έχουν τις σχέσεις που επιθυμούν
LIFO NEWSROOM
«Τσιπάκια» στο δέρμα και ρομπότ στις φυλακές, προτείνουν τεχνολογικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Διεθνή / «Τσιπάκια» στο δέρμα και ρομπότ στις φυλακές, προτείνουν τεχνολογικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η υπουργός Δικαιοσύνης στη Βρετανία ζήτησε «βαθιά συνεργασία» με τον τεχνολογικό τομέα για την επίλυση της κρίσης στο σωφρονιστικό σύστημα και έλαβε διάφορες προτάσεις
LIFO NEWSROOM
 
 
OSZAR »